Degustacja piwa dla każdego. Kilka wskazówek

PICIE A DEGUSTACJA PIWA

Często w moich wpisach podkreślam, że staram się Was zachęcić nie do picia piwa, a do jego degustowania. Jaka jest różnica? Albo przynajmniej jak ja to widzę?

Otóż, degustacja to przede wszystkim próbowanie czegoś w celu poznania, smaku, aromatu, a także oceny naszych wrażeń. Często też słowo degustacja, kojarzy się z niewielkimi ilościami próbek. Z rozkładaniem dania/napoju na czynniki pierwsze. Z wiedzą, jaka jest do tego potrzebna. W istocie najczęściej tak jest. W przypadku piwa jest to o tyle uzasadnione, że po pierwsze nie trzeba wypijać od razu 0,5 litra piwa, aby coś ciekawego w nim znaleźć i ocenić, a po drugie przy mniejszych próbkach, można efektywnie spróbować większej ilości.

Brzmi dosyć snobistycznie? W porządku. Zdaje sobie sprawę, że nie każdy od razu pokocha taką zabawę. Dlatego proponuje nieco inne podejście do degustacji.

 

DEGUSTACJA PIWA NA CO DZIEŃ

Aby cieszyć się dobrym piwem i je docenić, nie trzeba od razu się snobować, ani robić kilku stron notatek na temat danego piwa. Czasem nawet nie da się aż tyle wyciągnąć, bo nie każde dobre/klasowe piwo jest mega złożone, niektóre są genialne w swej prostocie.

Jak więc podejść do degustacji piwa, na co dzień? Aby cieszyć się nim jeszcze bardziej?

 

KILKA WSKAZÓWEK ODE MNIE

Wystarczy zastosować się do kilku zasad oraz posiąść minimum potrzebnej wiedzy.

  1. Przede wszystkim najlepiej przelać piwo do szklanki/kieliszka, gdyż szkło kumuluje więcej aromatów niż szyjka butelki a piana zapobiega wygazowaniu się piwa.
  2. Powąchać piwo przez wypiciem. Aromat to około 80% składowej smaku. Gdy wąchamy piwo przed wypiciem, zwiększamy zakres odczuwanych smaków, przez co degustacja staje się przyjemniejsza.
  3. Warto odpowiedzieć sobie na pytanie: Jakie aromaty i smaki wyczuwam, nazywanie smaków sprawia, że doznania są silniejsze a degustacja nabiera charakteru dobrej zabawy.
  4. Po trzech łykach oceń goryczkę. Dopiero po mniej więcej 3-4 łykach jesteśmy w stanie określić, w jakim stopniu piwo jest gorzkie.
  5. Nie spiesz się! – To ma być przyjemność.
  6. Degustuj z kimś innym. Każdy z nas ma inaczej skonstruowane zmysły, więc w tym samym piwie, można czuć zupełnie odmienne smaki i aromaty. Degustacja, połączona z rozmową na temat piwa, to dobry sposób na spędzenie czasu z innymi osobami.
  7. Pamiętaj, że opisy stylów piwa są jedynie drogowskazami. Nie szukaj na siłę tego, co opisano na etykiecie. Dobrze, jeśli to wyczujesz, ale tak naprawdę to Twoje zmysły i Twoje odczucia.
  8. Nie kłóć się z innymi na temat piwa. To może zepsuć zabawę oraz doprowadzić Cię do snobowania, o którym wspominałem na początku.

Tyle ode mnie, uważam, że to zupełnie wystarczy do rozpoczęcia przygody z piwem.

Zatem, do dzieła!

Jedno przemyślenie nt. „Degustacja piwa dla każdego. Kilka wskazówek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *